Információcsere

játék

2009.01.28. 07:49 karnyujtasnyibalaton

Az alábbiakban játékra hívlak.  Ha van kedved kutass az emlékeid között, keress kutass az interneten, vagy Balatonról szóló kiadványokban!

karnyujtasnyibalaton@index.hu  címre küldd a megfejtéseidet!

 

A JÁTÉKBAN RÉSZTVEVŐK PONTOKAT GYŰJTHETNEK!  A LEGTÖBB PONTOT GYŰJTŐK ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKBEN RÉSZESÜLNEK.

 

1.KAKUKKTOJÁS

Az alábbi balatoni képeslapok közül válaszd ki a kakukktojást!! Indokold választásodat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                 2.HOL KÉSZÜLHETTEK AZ ALÁBBI FOTÓK?

A településeket a számoknak megfelelő sorrendben küldd el!

1.

 

 

 

 

 

 

 

       

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. CÍMERES TELEPÜLÉS

Keresd meg a címerekhez tartozó településeket! A megfejtést a számok sorrendjében küldd be!

1.                        2.                         3.                           4. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Hogy hívják a képeken látható természeti jelenségeket?

Írd meg a jelenségek okát is a karnyujtasnyibalaton@index.hu címre.

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Mi látható a képen? Hogyan keletkezett?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5. BALATONI SZAVAK

Nyomozz a szavak jelentése után, mit jelentenek! Válaszaidat a karnyujtasnyibalaton@index.hu címre várjuk!

1.turzás 2. gyertyásodás 3. habittya 4. pandalló 6. rianás 7. kenyérkő 8. förödés 9. turolás

6. TELEPÜLÉS KERESŐ

Az alábbi mondatokból hiányoznak a települések nevei. Találd ki mely balatoni településekre vonatkoznak az állítások!

1. ..................................ban I. András királyunk 1055-ben bencés apátságot alapított itt. A latin nyelvû alapítólevélben maradt ránk az elsõ írásos magyar nyelvemlék.

2.A Balaton legrégibb üdülőtelepe ........................... Gyakran megfordult itt Kossuth Lajos, Széchenyi István, Wesselényi Miklós és Deák Ferenc is. Jókai Mór itt írta híres regényeit. Bél Mátyás a XVIII. század harmincas éveiben adott hírt arról, hogy fürdőzés folyik a területen.

3............................... vulkanikus hegyoldalain finom bor terem. A leghíresebb bor a kéknyelû, a legnevezetesebb présház Kisfaludy Sándor költõé volt hajdan.

4. ................................. a Balaton fõvárosa. 2000 éve itt halad az út Itália felé. A város ékessége a Festetics-kastély, mely a XVIII. és XIX. században épült egy nagy park közepén. A kastély ura, gróf Festetics György létesítette 1797-ben Európa elsõ mezõgazdasági iskoláját, Georgikon néven.

5. ...................................a Balaton északkeleti csücskén fekvõ, a régészeti leletek tanúsága szerint a Római-korig visszanyúló múlttal rendelkezõ város. Írásos formában egy 990-ben kelt adománylevélben említik elõször Mámát, a település õsét.

6. ......................a Balaton északi partján a Bakony-hegység déli lábánál fekszik. az erdőkkel borított lankás domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a tóra. .................... a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért 1998-ban Hild Emlékérmet kapott.

7. ..................a Somlyó-hegy oldalára épült ősi település, mára kiterjedt fürdőteleppel. A lakosság tisztelettel őrzi múltjának emlékeit. Az 1848-as magyar szabadságharc ...................i hőseinek dicsőségét, Endrődi Sándor (1850-1920) híres költőnk kultuszát. Nagy becsben tartja XIII. századi gótikus és barokk stílusjegyekkel ékes, messze látszó templomát. A középkori gótikus udvarházat, ismertebb nevén a Törökházat.

8..................... első alkalommal egy 1493-ban keletkezett, szőlő adás-vételéről szóló, latin nyelven írott oklevélben említik, „in promontorio possesionis Zarbereny in loco ........... vote sitam” formában ("Szárberény helység szőlőhegyén az ............ nevezett helyen"). Még két Mohács előtti oklevélben történik említés ...........ról, mindkét esetben szőlőbirtokokról esik szó. A század elején platán és fűzfákkal telepített .............i Öregparkot Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrai, a Sóhajok hídja, az Örökmécses, a Véghely emlékpad díszítik. A védett növényzetű parkban található század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház.

9.....................................híres temetőjéről, melyben szív alakú sírkövek találhatók. (lásd mondák a Balatonról).

10. A római kor óta ismert borvidék fehérboros hagyományairól tanúskodik a Baláca-pusztán, ......................tól néhány kilométerre feltárt római villa-gazdaság több freskója is. A szőlész-borász hagyományokat tárgyi leletek sora támasztja alá.

 

11...................., száraz völgyet jelent. 1093-ban ”Azzofeu“ néven említik és a tihanyi apátság birtoka, később a veszprémi káptalan és nemesek is szereztek itt birtokokat. .........őn folyik át a Vékény vagy Séd patak. Vize ma is ott csobog a házak falánál, egykor számos malmot hajtott. Némelyiknek régi kereke még látható az egykori malomépület oldalánál, így az országút előtti első háznál.

12.......................a Balaton északi partján fekvő 170 lelkes kis település,Az avarok, majd a rómaiak idején is már lakott hely volt. Nehezen megtalálható lelőhely volt például a Balatonban, az ..................... előtti vizekben feltételezett egykori sziget, amelynek létét több forrás is megerősítette. A XVIII. században például, amikor igen alacsony volt a tó vízszintje, feljegyezték, hogy ............... előtt falak álltak ki a vízből, és az 1990-es évek elején találtak is ott, a víz alatt Árpád-kori és bronzkori kerámiákat. A tavalyi merülések során igazolódott a régészek feltevése: az akkori vízszint alatt alig egy méterrel rábukkantak egy kör alakú zónára, amelyet az iszapos medertől eltérően bazaltkövek pettyeztek, és ahol rengeteg kerámiatöredéket is találtak.

13. ......................a tó északi partján fekvő kis település félúton Badacsony és Révfülöp között. Kis lélekszáma (140 fo) ellenére bizonyíthatóan a római kor óta lakott település.A honfoglalást követően halász és vadászfalu volt.

14. Az ősi ............. arra a kis dombra épült, ahol ma a két templom áll. A falu jellegzetességei a Kossuth utcán sorakozó, az 1700-as években épült nádtetős házak, amelyek a régi kor stílusát, hangulatát őrzik, műemléki jellegüknél fogva megkapó látványt nyújtanak.

 15. ........................középkori eredetű, majd barokk stílusban átépített temploma a település központjában, kiemelkedő sziklaszirtre épült. A belsőt felül cseh boltozatsor fedi. A teret szinte teljesen betölti a nyugati tégla-, a déli és északi fakarzat, valamint a XVIII. századi padok. Mind a külső, mind a belső megjelenésében barokk templom középső szakasza magába foglal egy korábbi XIII. század első harmadára tehető román templomot.

16. A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található ............................... 2,8 km-es tóparti szakasz, 7 km2 terület és 5 km2 vízfelület tartozik a településhez. A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben községünk Ábram néven szerepel. II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol.

17............................... helyén már az újkőkorszakban laktak. A rézkorból fejsze maradt fenn itt. A római korban kisebb telep működött a mai Szépkilátó környékén, ahol egy fürdő maradványai is láthatóak. A keleti gótok leszármazottjaiból álló keresztények a kora középkorban először a római romokra építkeztek, majd a település központja nyugatra tolódott. Első írásos említése 1112-ből való. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

18............................... névadója a Tomaj nemzetség Tanuzaba besenyő vezértől származtatja magát, aki még Taksony fejedelem korában költözött hazánk területére. Mivel Heves megyében az Árpád-házi rokonság között kapott szállásbirtokot, valószínűleg Taksony besenyő sógorságához tartozott.

19.................................... a Szigligeti-öböl északi-nyugati csücskénél, a Keszthelyi-hegység Sárkányerdő (420 m) nevű része alatt terül el a Sopron felé vezető műút mentén, kb. 1 km-re a vízparttól. Itt fedezték fel nemrég a csodálatos, cseppkő képződményekkel teli Csodabogyós-barlangot, mely a Dunántúl egyik legnagyobb cseppkőbarlangja. A község területei részét képezik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, ezzel is biztosítva természeti értékeink megóvását.
 
 

20. ...........................................területe már a bronzkorban és római korban is lakott volt Az innen előkerült régészeti leletek a keszthelyi Balaton múzeumban találhatók. Első okleveles említése 1297-ből való, Terra Turdemiz néven. A középkorban egytelkes nemesek lakták, erre utalt korábbi neve, a Nemes............ is. A török időszak alatt teljesen elpusztult 1574-től az összeírók szerint teljesen elpusztított és elhagyott helyként szerepel. Egészen 1696-ig meg sem említik a települést, ekkor 17 nemes portáját jegyzik fel.

21........................................nevének említésével a honfoglalás után, 1055-ből származó tihanyi alapítólevélben találkozhatunk: "Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens", azaz "A kis patak, amit Fuknak neveznek is az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is".

22. Pihentető séták, kerékpártúrák kedvelt helyszíne a Balaton partján álló Szent Mihály domb, rajta a magányos kápolnával, valamint ..................................... északi határában elnyújtózó hegykoszorú, ahonnét varázslatos balatoni látvány ejti rabul a kirándulókat.

 

23. ..................................1961. március. 1.-én lett önálló település, addig Balatonfőkajárhoz tartozott. Balatonaliga, ......................... Petőfi major, Mathiász telep településrészekből alakult ki az új község. Elnevezése is jellegzetes: Aliga egy - valószínűleg - létező csárdáról kapta a nevét, Világos pedig az itteni föld világos színéről. .......................- Világos major néven - először az 1857. évi kataszteri felmérésben szerepelt. ..........................t az 1927 évi Cholnoky - atlasz önálló településként tünteti fel.

 

24. ............................. (több mint 3000 lakos) 100 km-re Magyarország nyugati határától, a nyugat-balatoni régióban, a Balaton partján, a Keszthelyi-hegység lábánál fekszik 18,5 km2 területen. A település szomszédos Keszthellyel, a kultúr várossal és Hévízzel, a világhírű gyógyfürdővárossal.

25....................................én látható a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, melyet Árkay Bertalan műépítész tervezett. Belső díszítése, egyedülálló festett üvegablakai, az oltár feletti mozaik és az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. Parkjában Lékay László bíboros-hercegprímás szobra áll. (.............................., Kossuth L. u. 81.)
Az 1700-as évek végén épült parasztház ad otthont a Kapoli Múzeumnak (..............., Kossuth L. u. 35.). A földszinten két állandó kiállítás keretében idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor-fafaragómesterek, kiváló népművészek munkái, és Rodin tanítványának Ligeti Miklós szobrászművésznek alkotásai tekinthetőek meg.

26....................................ban állítottak a világon először köztéri szobrot Kossuth Lajosnak. Itt született Veszprémi Imre Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek egy alkotása megtekinthető a településen (Pusztatorony)

27. Régészeti leletek jelzik, hogy ezen a településen már a kelták, a rómaiak és a honfoglaló magyarok is jelen voltak. .............................. neve nyelvészeti vizsgálatok alapján a szláv eredetű Blatne-Balatin ("sáros tó") és a "szem" magyar főnév összetételéből származik.

28............................................................. legmagasabb pontja a Kőhegy (176 m).A dombhátakat patakvölgyek, szélbarázdák tagolják. A hullámos felszínű dombvidék a Balaton-medene háromszori beszakadásának idején alakult ki. Ambráziós parton – víz által alámosott part – épült a fürdőtelep. Tőle délre, a magasabb platón épült a régi falu. Legmélyebb részei a berkek: Tóközi-berek és a Szántódi-berek.

29. ......................... nevezetes idegenforgalmi látványossága.....................puszta, amely 1994-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett. A pusztán áll az a kúria, ahol valaha Kazinczy Ferenc meglátogatta a bérlőt, Pálóczi Horváth Ádámot. .....................pusztán ma Idegenforgalmi és Kulturális Központ működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.  Itt található a Balatoni Akvárium, mely a tó élővilágát mutatja be.   

30.................................... neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét.
............................. kulturális rendezvényeivel - az április 11-i költészet napi rendezvényen túl is - megemlékezik a költőről.

31.........................................  2300 lakosú város Somogy megye északi részén, közvetlenül a Balaton déli partján fekszik.A település létrejöttét kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönheti. Ezt felismerve tervezték meg az üdülőtelepet a környék urai, a Széchenyiek, ebből fejlődött ki a ma is méltán kedvelt üdülőhely.A régészeti leletek szerint i.e.IV században kelta kultúra virágzott a vidéken.Ebben a korban épült földvár a település névadója, amelyet délről földsánc, északról a Magaspart szakadéka és a tó védett.

32....................................-Somogyszentpál között keskenynyomtávú vasúton elutazhat a látogató Csisztapusztára. A vasút nyomvonala Nagybereken fut keresztül. ............................nyugodt békéjéről ismert kedvelt nyaralóhely.

 33. A honfoglalás idején a Bő nemzetség vert tanyát Somogyban, ahol a Tarhos ághoz tartozó Koppány volt a vezér. Feltételezik, hogy erős vára lehetett a Várhegyen, amelyet a nyugati oldalon szőlőműveléssel, gyümölcstermesztéssel foglalkozó lakosság, a bélatelepi részen pedig állattartó, földművelő falu látott el. A földvár akkori formájában a XIII. századig maradhatott fenn, Koppány lázadása után Szent István besenyő és berény katonaságot telepített a környékre, védendő Somogyvár és talán ..................(Fonó) várát. 1082-ben Szent László király összeíró levele Funoldi néven említi a települést, a név eredetét egyébként a fon igére vezetik vissza. A későbbi adatok is egyházi birtokösszeírások révén maradtak fenn; 1232-ben például a pannonhalmi főapátsághoz tartozott. Az Árpád-korban sűrű településhálózat épült ki ................... körül.

34. A 6300 lakosú ............................... a Balaton déli partján fekszik, lankás, dombos, szép vidéken. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód, a tó északi partján, szemben Révfülöp a szomszédunk. Környezeti kultúránkat a szőlő és a gyümölcs uralja évszázadok óta, melynek feldolgozását a közelmúltig a BB végezte - világszínvonalon.

35. Római és népvándorlás kori leltek is bizonyítják, hogy .................................. és Fenékpuszta között ősi, balatoni átkelőhely volt. Területünkön az első ismert helységnév Besenyő, a honfoglalás utáni időből. Nevét a letelepített besenyőkről kapta. Még a XIV. században is ezen a néven említik.

36. .......................... Keszthely város városrésze. A Zala torkolatától északra fekszik. ........................... területén találhatóak a római kori Valcum erődítmény romjai. Részben a római romok fölé épült a felújításra szánt Festetics-major. A korábbi régészeti feltárások szerint az a hely, amelyet ma ................................ként ismerünk, már a rézkorban is lakott volt.

37. Egy 1400-ból származó dokumentum a települést Possessio Sandtae Concis megjelöléssel, azaz Szent Kereszt megnevezéssel tette ismertté.
1506-ban írásos feljegyzés olvasható ........................ néven, később került a település a .............................i család birtokába.

 

38. ..................i-magasparton. A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan balatonparti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magaspartról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. A magasparti rész a település délkeleti részében 40-50 m-es tereplépcsővel folytatódik a keskeny partközeli zónában, amely a 19. században, még a partvédművek kialakítása előtt helyenként a magaspartról lassan, de folyamatosan leomló, túlnyomórészt pannon korú üledékek felhalmozódási térszíne volt.

39. ................................án a zsidótemető fölött találtak rómaikori sírokat. Hadi útjuk egyik elágazása vezetett Fűzfő - Kenese - ........................... - Siófok - Balatonkiliti - Pécs felé. A rómaiakat a népvándorlók űzték el. A hunok, gótok, avarok itt tartozkodásának emlékét örzi a Veszprémi Múzeum. Géza fejedelem 990 körül a veszprémvölgyi apácakolostornak adományozta Knésa, Csitteny, Máma, Sándor falvakat. 1109-ben Kálmán király egy peres ügyben felbontja az eredeti görög nyelvű okiratot és ebből tudhatjuk meg, hogy a falvak lakói udvarnok sorban éltek, földjük közös neve: Terra Akaratia. Földrajzi névként találkozunk: Csiteny heggyel, Matacs erdővel, Sándor dűlővel, Máma tetővel. II. Ferdinánd 1639-ben Kenesét, Mámát, Sándort a györi jezsuitáknak adta. 1773-tól a Vörösberényi Katholikus Tanulmányi Alapé volt a terület.

40. Egy 1121-ből származó oklevél Buren néven emlékezik meg a községről, majd az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben már a Fanch-Beren megjelölés szerepel, amely a falu akkori urára, a Gordovai Fanch családra utal.
1536-ban már a Fajsz-...............néven jelenik meg a település egy adóösszeírásban. A 17. századi krónikás feljegyzése szerint a község Zankó Miklós tulajdona, aki a Fanchok leányági leszármazottja volt.

41. ...................... község Veszprém megyében a Balaton északi partján szép természeti környezetben helyezkedik el. Nagyon jó területi adottságai miatt már a rómaiak idején is lakott hely volt. A népvándorlás korából származó leletek igazolják, hogy a környék völgyeinek kapujában már akkor teleülés volt. ..................szláv eredetű, neve is ezt igazolja. Írott forrásmunkák már 1164-ben említik a község nevét. A török hódoltság alatt a község lakossága csökkent, majd utána következett betelepítések alatt népesedett újra. Történelmi emlékekből bizonyítható, hogy ...................halászfalu volt.

 7. VÁRAK

Ha jártál már a képeken látható várakban, várromoknál, könnyű a dolgod. A számok sorrendjében írd meg, mely váraknál készülhettek a fotók?

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

karnyujtasnyibalaton@index.hu címre várjuk a megfejtéseket

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://karnyujtasnyibalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr91708271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása