Információcsere

Szervező munka

2010.01.14. 07:46 karnyujtasnyibalaton

AKCIÓTERV

Kedves Kezet Nyújtó Társak! 

 

A véghajrájához érkezik a KARNYÚJTÁSNYI BALATON elnevezésű programmal kapcsolatos szervezőmunka. Az alábbiakban a május 15-ig tartó teendőkkel kapcsolatos akciótervünket küldöm el, tájékoztatóul.

Május 15. előtti hét a program projekt-hete, kirándulásokkal, akadályversennyel, kiállításokkal, halászléfőzéssel, hangversennyel stb, melynek szervezéséért, lebonyolításáért minden tanár felelős. 

  • A május 15-re tervezett KARNYÚJTÁSNYI BALATON elnevezésű rendezvény bejelentése a rendőrségen, az illetékes hivatalokban, a szükséges engedélyek beszerzése.
  • Anyagi lehetőségek híján házilag (papírnyomattal, monotípiával, fénymásolattal) a gyermekek bevonásával készítettünk plakátokat, szórólapokat, melyekkel „kampányolunk”. (küldök néhányat).
  • Egyeztetés a feladatok megosztásáról a civil szervezetekkel, szülőkkel, gyerekekkel, társintézményekkel.
  • A boglári partszakaszon –a felsorakozás gyorsítása, és a rekord hitelesítése miatt- 10 regisztrációs helyszín kijelölése.
  • A regisztrációs pontokra segítők felkérése.
  • A programhoz csatlakozó Balatont szeretők számára felhívó szórólapok, gyűjtőívek kihelyezése. A regisztrációs pontokra előzetesen lehet jelentkezni a település üzleteiben, éttermeiben, sportlétesítményeiben, intézményeiben, kihelyezett aláírásgyűjtő íveken.
  • Egyeztetés a szomszédos településekkel.
  • A regisztrációs pontok közelében illemhelyek, vízvételi helyek kijelölése.
  • Hulladékgyűjtő helyek kijelölése. (Segít az Ökologist Nonprofit Kft)
  • A program népszerűsítése a legszélesebb körben. Internet médiafelületei, közösségi portáljai, személyes kapcsolatok, sajtó, TV, rádió nyújtotta lehetőségek felhasználása.
  • Az aktuális napon csatlakozók tájékoztatásának segítésére, kommunikációs segítő társak felkérése.

 

Ha a teendőkkel kapcsolatban kiegészítése, javaslata van örömmel fogadjuk, szívesen tanulnánk, az Önök szervezőmunkája kapcsán szerezett tapasztalatokból, melyeket megoszthat velünk a karnyujtasnyibalaton@index.hu címen.

 

Kedves cstlakozók, segítők, aktivisták!

Írjátok meg mit tesztek azért, hogy május 15. a Balaton életében jeles és emlékezetes nap lehessen, hogy minden Balatont szerető ember a programok megvalósulásához segítő kezet nyújtson! karnyujtasnyibalaton@index.hu

BALATONBOGLÁR:

  • Balatonboglár város önkormányzatát megkerestük, akik támogatásukról biztosítottak bennünket.  www.balatonboglar.hu
  • Projektoktatásunkba beépítettük témaként a "Balatont", hogy gyermekeink minél mélyebb ismereteket szerezzenek jeles természeti kincsünkről.
  • A Városi Könyvtárban "Mesehalász" Klub keretében Balatonról szóló mondákat dolgozunk fel, kézművesfoglalkozással egybekötve.
  • A Varga Béla Művelődési Központ vezetőjével egyeztetve a Vörös és Kék Kápolnákban május 15-én nyílnak a kiállítások.
  • Bevonjuk a szervezésbe a helyi civil szervezeteket.
  • A gyermekek tanáraikkal, szüleikkel "feldolgoznak" minden balatoni települést, hogy megismerhessék azok nevezetességeit, értékeit.A megszerzett ismeretekre alapozva vetélkedőket szervezünk.
  • Megpróbálunk régi balatoni képeslapokat, kiadványokat, kőzeteket, ásványokat, foglalkozásokkal kapcsolatos (halászat) tárgyi emlékeit összegyűjteni.
  • Idős emberek balatoni élményeit, a régmúlt idők fürdőéletének emlékeit, Boglári hagyományokat feljegyezzük.
  • Gyermekek és a segítő szülők, civil közösségi portálokon, valamint személyes megkeresésekkel irányítják rá a Balatont szeretők figyelmét a programra, és az aktív részvételre.
  • Kilométer-referenseket keresünk, hogy a boglári partszakaszon minden kilométert egy -egy ember koordináljon, az élőlánc folyamatosságának biztosításáért.
  • Felvesszük a kapcsolatot a vízparti ingatlanok tulajdonosaival, üdülővezetőkkel, annak érdekében, hogy a lánc minél közelebb lehessen a parthoz.
  • Kapcsolatot tartunk a helyi TV, Sajtó munkatársaival, akik folyamatosan tudósítani fognak a szervezés állásáról, újdonságokról. Kapcsolatokat keresünk regionális és  országos médiumokkal.
  • Nagy forgalmú üzletekben standokat állítunk fel, ahol az iskola tanulói (szülői flügyelettel) népszerüsítik kezdeményezésünket, szóban és szórólapokon.
  • Május 15-re kísérő rendezvényeket szervezünk.


Balatonfűzfő

"Felvettük a kapcsolatot a Balatonalmádi és a Balatonkenesei turisztikai egyesületekkel is.
Reméljük, hogy a "csücsökben" összefogunk érni!
 
Törtük a fejünket, hogy még mivel lehetne még emlékezetesebbé tenni ezt a napot, és arra gondoltunk, hogy a programok mellett még az este folyamán egy régi fűzfői hagyomány felélesztése képpen, lampionos vitorlás felvonulással lehetne méltóképpen befejezni ezt a napot.
Ehhez különböző engedélyeket kell megszerezni, amiknek a beszerzését időben el kell kezdeni.
Amennyiben sikerülne felvenni a többi vitorlás kikötővel a kapcsolatot, esetleg végzárásként még tűzijátékra is lehetne szponzorokat találni, talán az lenne egy igazi szép befejezés."
 
Szanyi Szilvia
 
Balatonszemes
http://www.reichsuli.sulinet.hu/A Reich Károly Általános Iskola, Sportiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat számítástechnika tanára a program népszerűsítését segítette a szemesi diákok körében, azzal, hogy a Reich Számítástechnika Verseny témái közé beillesztette a  KARNYÚJTÁSNYI BALATON programot. A képek megtekinthetők a http://www.reichsuli.sulinet.hu/ oldalon a rendezvények cimkére kattintva a számítástechnika verseny 2010 címszó alatt.

Köszönjük Kiss Sándor mérnök-tanárnak

 

 

Imréné Hum Ilona tanítőnő irányításával, a harmadik b. osztályosok projektmunkájuk egyik elemeként, Nagy László: Balatonparton című versével ismerkedtek meg, majd illusztrációkat készítettek. Az alábbiakban a gyermekmunkákba nyerhetsz betekintést!

Nagy László:

BALATONPARTON

Balatonparton
a nádi világban
megbújtam egyszer,
s csodaszépet láttam:
bóbitás nádon
nádiveréb-fészket,
sásbokor alján
kis vizicsibéket.
Vadruca moccant,
topogott a vízre,
barna liléit
vízi útra vitte.
Senki se látta,
csak magam csodáltam,
ott a vízpartján
még sokáig álltam.
Játszott a nádas
széllel és derűvel,
s hazaindultam
nádihegedűvel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projektmunka során riportokat készítenek a kisgyermekek, idős tanítónénikkel, nagyszülőkkel a régmúlt idők Balatonjáról, a hajdani fürdőéletről. Régi képeslapokat, tárgyakat gyűjtenek, mellyel megidézik a múltat, melyen keresztül átérezhetik nagyszüleik gyermekkori élményeit. Kirándulást szerveznek a Kis-Balatonhoz, hogy megismerhessék a Balaton madárvilágát, védett értékeit. Felkutatják a balatoni települések nevezetességeit, értékeit, érdekességeit. Csatlakoznak a "Mesehalász" klubhoz, ahol a Balatonnal kapcsolatos mondavilág kerül feldolgozásra. Családi vetélkedőket szerveznek a Balatonról. Folyamatosan készülő alkotásokból házi kiállítást rendeznek.

1 komment

Címkék: szervező munka

A bejegyzés trackback címe:

https://karnyujtasnyibalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr141678737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balatonbringa.hu 2010.02.06. 09:10:42

Szeretnénk a balatoni bringaközpontjainkkal csatlakozni a mozgalomhoz és mint gyülekező információs pontként is tudunk szolgálni..Pl Almádiban Széplakon és Lellén, mindenhol vízközelben a bringaút mellett. Tájékoztatjuk a balatoni bringásokat a programról.
Az Utazás kiállításon (márc.4-7.között) a Balaton Bike House-ban egy stand állítására adunk lehetőséget a szervezőknek, érdeklődőknek a bemutatkozásra.
Javasoljuk, hogy aki teheti bringával érkezzen, hogy távolabbi pontokra is be tudjon állni mindenki.
Üdv
Németh Zsolt
Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség
www.balatonbringa.hu
süti beállítások módosítása